Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πώς να επιλέξετε το καλύτερο Personal

Η επιλογή του καλύτερου από τους πολλούς προσωπικούς εκπαιδευτές μπορεί να είναι μια σκληρή απόφαση για σας να κάνετε μόνοι σας.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί προσωπικοί γυμναστές που προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα αποτελέσματα που υπόσχονται.
Η εύρεση ενός προσωπικού προπονητή που θα ταιριάζει σε σας ως άτομο είναι η δουλειά σας.
Ενώ η έρευνα για ένα προσωπικό triner, θα πρέπει να ψάξουν για αυτά τα σημάδια:
Έχοντας μια φιλική προσωπικότητα είναι σημαντικό για έναν προσωπικό εκπαιδευτή.
Ο προσωπικός εκπαιδευτής θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, ανεξάρτητα από το ποσοστό βελτίωσης που χρειάζεστε.

Ο προσωπικός εκπαιδευτής θα πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας έτσι ώστε θα πρέπει να ενημερωθεί για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτύχετε τους στόχους ικανότητάς σας.
Επιπλέον, ο προσωπικός γυμναστής θα σας δείξει κάποιο είδος της ακαδημαϊκής πιστοποιητικό που δείχνει ότι αυτός ή αυτή είναι άδεια και εκπαιδευμένο προσωπικό γυμναστή.
Είναι καλύτερο να συνεργαστεί με έναν προσωπικό εκπαιδευτή που είναι φιλική προς το tords σας. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την πρόσληψη ενός προσωπικού εκπαιδευτή που θα ρίξει τα αρνητικά σχόλια σε σας (είτε το πιστεύετε είτε όχι, κάποιοι προσωπικοί γυμναστές θα πω αρνητικά πράγματα για το δικό τους πελάτες τους). Αν θεωρείτε προσωπικό γυμναστή σας, όπως κάποιος που θα μπορούσατε να έχετε μια καλή φιλία με τον, τότε αυτός ή αυτή είναι η σωστή εκπαιδευτής για τη δουλειά.
 1: Υπάρχει διάθεση για να σας βοηθήσει
Πολλοί από τους προσωπικούς εκπαιδευτές μετά από την τσέπη σας και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για σας να είναι επιτυχής όσον αφορά την ολοκλήρωση των στόχων ικανότητάς σας. Θα χρειαστεί να πάρετε ένα προσωπικό προπονητή άσκησης που είναι πρόθυμος να κάνει ό, τι χρειάζεται για να μπορείτε να επιτύχετε τους στόχους ικανότητάς σας. Θέλετε να βρείτε έναν προσωπικό εκπαιδευτή που ειλικρινά θέλουν να σας βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους σας.
 2: Ειλικρίνεια
Η τιμιότητα είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος. Πολλοί προσωπικοί γυμναστές θα βρίσκονται σε εσάς για να σας πείσει να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες τους. Θα σας πω ότι είναι εύκολο να μπει σε σχήμα και ότι θα πρέπει να βάλετε λίγη προσπάθεια στη διαδικασία. Ένα αυθεντικό προσωπικό λεωφορείο εκπαίδευση θα είναι ειλικρινής στο να σας πω πόσο χρόνο θα πάρει για σας για να επιτύχετε τους στόχους σας.
 3: απόδειξη της ποιότητας
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θα σας ότι είναι έμπειρο προσωπικό εκπαιδευτές χωρίς να είναι έμπειρος, ή ακόμη και ειδική, να παρέχει Personal Training. Υπάρχουν κάποια προσωπικά τους εκπαιδευτές που έχουν αποκτήσει την άδειά τους με τη χρήση του διαδικτύου. Αυτές οι άδειες δεν πρέπει να θεωρείται αυθεντικό. Αντ 'αυτού, ψάξτε για έναν προσωπικό γυμναστή ο οποίος έχει μια πραγματική ακαδημαϊκή (κολέγιο) εκπαίδευση στον τομέα της υγείας.
 4: Η λήψη ενός Pick από το καπέλο των προσωπικών εκπαιδευτών
Έτσι, είστε έτοιμοι να αποφασίσουν για το προσωπικό εκπαιδευτή που θα χρησιμοποιήσετε για τις προσωπικές ανάγκες της φυσικής σας κατάστασης;
Αν ναι, παρακαλούμε να κρατήσει το παραπάνω πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, έτσι ώστε θα κάνετε μια έξυπνη απόφαση για το ποια από τις προσωπικές τους εκπαιδευτές που θα αποφασίσετε να προσλάβετε.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τι περιλαμβάνει το Personal Training

Δουλεύοντας με personal trainer απαλλάσσεσαι από απερίσκεπτες κινήσεις στο πρόγραμμά σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εμφανιστείς στο ραντεβού σου με το σωστό ντύσιμο. Ο personal trainer σου θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που του έδωσες για να σου παρέχει αποτελεσματικές και ευχάριστες ασκήσεις. Τέρμα τα επαναλαμβανόμενα προγράμματα. Ο personal trainer σου θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμά σου καθώς βελτιώνεσαι και προχωράς και θα σε συμβουλεύει συνεχώς βασισμένος στις προτιμήσεις σου, την ικανοποίηση και την πρόοδο στα μαθήματά σου.

Τα μαθήματα ενός personal training συμπεριλαμβάνει οτιδή[ποτε απο αερόβια άσκηση, γιόγκα, πιλάτες, βάρη, μπάλες, λάστιχα, διατάσεις κτλ.

Οι Personal Trainers σου παρέχουν:

    Αξιολόγηση της φυσικής σου κατάστασης. Αυτό είναι μια σειρά δοκιμασιών – συμπεριλαμβανομένου και καρδίας, ευλυγισίας, μάζας σώματος και βάρους – για να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεσαι. Ο εκπαιδευτής σου πρέπει να σε ρωτήσει για την κατάσταση την υγείας σου, πιθανή φαρμακευτική αγωγή και προηγούμενη εμπειρία σε γυμναστική.
    Ένα ατομικό πρόγραμμα εξάσκησης. Αυτό είναι σχεδιασμένο ειδικά για σένα. Δεν υπάρχει μια προσέγγιση για όλες τις περιπτώσεις.
    Καθοδηγημένη εξάσκηση. Έχεις αποκλειστική προσοχή και αφοσίωση για να είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιείς την σωστή τεχνική και ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό χωρίς να τραυματίζεσαι. Σου εξηγούν τα οφέλη του προγράμματος σου.

Πόσο πρέπει να γυμνάζομαι;

Ο διεθνής οργανισμός υγείας συνιστά 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, για τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για τους ενήλικες. Για τα παιδιά, ο χρόνος αυτός είναι ο διπλάσιος. Δηλαδή, ένα υγιές παιδί θα πρέπει να είναι δραστήριο σωματικά για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα.
Στην πράξη όμως, η μισή ώρα γυμναστικής μπορεί να μην είναι εφικτή για όλους. Το πόσο λοιπόν θα γυμνάζεστε και με ποια ένταση εξαρτάται από την ηλικία σας, το σωματικό σας βάρος και βέβαια την φυσική σας κατάσταση.
Εάν είσαστε για πολύ καιρό αδρανείς και θεωρείτε τον εαυτό σας αγύμναστο, μην ανησυχείτε! Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός που συγχωρεί γρήγορα τα λάθη του παρελθόντος και βελτιώνεται άμεσα. Ακόμα και αν ξεκινήσετε από μηδενική βάση, τα αποτελέσματα που θα δείτε από τη γυμναστική θα είναι άμεσα και εντυπωσιακά.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Suspension Training


Οι ιμάντες είναι ένα προπονητικο όργανο που λειτουργεί αποκλειστικά με το σωματικό βάρος του γυμναζόμενου.
Αναπτύσσει δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία, ιδιοδεκτικότητα , ενδυνάμωση των συνδέσμων, με αποτέλεσμα την εμφανή βελτίωση της σταθερότητας και της στάσης του σώματος.
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η άσκηση απαιτεί τη χρήση όλων των μυϊκών ομάδων ώστε να έχουμε ισορροπία.
Με αυτό επιτυγχάνουμε την ενεργοποίηση ακόμα και ομάδων που σε καθημερινές κινήσεις βρίσκονται σε αδράνεια.
Μέσω της ενεργοποίησης περισσότερων μυϊκών ομάδων διεγείρουμε περισσότερους υποδοχείς και έτσι έχουμε αύξηση του μεταβολισμού, άρα και μεγαλύτερη καύση λίπους




Η προπόνηση με ιμάντες αποτελεί έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο προσωπικής προπόνησης ο οποίος προσφέρει τα οφέλη της ενεργοποίησης όλων των μυϊκων ομάδων, της αύξησης του μεταβολισμού και ενός νέου και ξεχωριστά διασκεδαστικού τρόπου εκγύμνασης.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Γιατί να επιλέξουμε personal trainer;

Ποιες παγίδες και ποιους κινδύνους κρύβει η λανθασμένη επιλογή προσωπικού γυμναστή;

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε μια συζήτηση που είχα αρκετό καιρό πριν με έναν γνωστό μου, ο οποίος κάποια στιγμή είχε απευθυνθεί σε κάποιον «προσωπικό γυμναστή» ή “Personal Trainer” αν επιθυμείτε καλύτερα.
Θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τύχει καλύτερης αντιμετώπισης, μιας και τα δύσκολα κυλιόμενα ωράρια της εργασίας του δεν τον καθιστούσαν ικανό να εφαρμόσει από μόνος του ένα σταθεροποιημένο πρόγραμμα. Πολύ καλή η σκέψη του αλλά δυστυχώς μάλλον δεν έπεσε στα καλύτερα χέρια. Για πολλούς λόγους που αφορούσαν τόσο την μεθοδολογία όσο και τις ελλιπείς γνώσεις του «συναδέλφου» μας το αποτέλεσμα ήταν πολύ σύντομα και άδοξα να σταματήσει όχι μόνο η συνεργασία τους αλλά και η διάθεση του γνωστού μου να ασχοληθεί ξανά. Και το δεύτερο είναι αυτό που «πονάει». Ειδικά αν σκεφτούμε πόσο κόπο και χρόνο καταναλώνουμε εμείς οι γυμναστές προκειμένου να πείσουμε ανθρώπους να ασχοληθούν με την άθληση.


Αργότερα ψάχνοντας στο internet τυχαία διαπίστωνα ότι ο όρος "Personal Trainer" ήταν ιδιαίτερα συχνός και ότι πολύ συνάδελφοι από μας, «βαπτιζόντουσαν» στην κυριολεξία ως «προσωπικοί γυμναστές». Μα καλά θα μου πείτε δεν είναι το ίδιο; Νομίζω ήρθε η ώρα να λυθεί αυτή η παρεξήγηση...
Καταρχήν αν κάποιος έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α), σίγουρα είναι επιστημονικά καταρτισμένος. Σίγουρα θα έχει αρκετές γνώσεις γενικού περιεχομένου, σε ότι αφορά την άθληση. Σίγουρα θα έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις, που αφορούν τις ειδικότητες του. Πολύ δύσκολα όμως θα τον χαρακτήριζα "Personal Trainer". Το να είσαι προσωπικός γυμναστής είναι θα λέγαμε κάτι σαν «ιατρός παθολόγος», θα πρέπει να γνωρίζεις πολλά, αλλά και να τα χρησιμοποιείς με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την περίπτωση.
Γι’ αυτό το λόγο ας δούμε αναλυτικότερα τι θα πρέπει κανείς να αναμένει από έναν Προσωπικό Γυμναστή; Έτσι ίσως σας βοηθήσω να διακρίνετε αν έχετε κάνει την σωστή επιλογή..



1.Καταρχήν θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτος Πανεπιστημίου (Τ.Ε.Φ.Α.Α).

2.Θα πρέπει να έχει καταρτιστεί επιπλέον πάνω σε θέματα “personal trainer” με σεμινάρια, αν η ειδικότητα του δεν σχετίζεται με το fitness (όλα αυτά θα υπάρχουν στο βιογραφικό του. Μην ντραπείτε να το ζητήσετε – είναι καθαρά θέμα συνεργασίας)

 3.Καλό θα είναι να έχετε κάποιες καλές συστάσεις για αυτόν που θα επιλέξετε.

4.Ξεκινώντας λοιπόν στην πρώτη σας συνάντηση ο Προσωπικός Γυμναστής θα πρέπει να αφιερώσει σημαντικό χρόνο για να σας γνωρίσει. Θα πρέπει να μάθει για το αν έχετε ξανασχοληθεί με αθλητισμό, τα χόμπι που σας αρέσουν, τι σας ενθουσιάζει και τι όχι, τι επιδιώξεις έχετε για την ενασχόληση σας με την γυμναστική κ.τ.λ. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για τον σχεδιασμό του προγράμματος που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο εσάς. Μην πιστέψετε ότι τον πληρώνετε για να σας πιάνει κουβεντούλα. Αντίθετα να φοβάστε και να ψάξετε για άλλον αν σας ξεκινήσει κατευθείαν με το πρόγραμμα.

5.Στην συνέχεια θα πρέπει να σας πάρει κάποιες από τις ακόλουθες μετρήσεις (αν όχι όλες). Όπως μέτρηση σωματικού βάρους, λίπους, πίεση, καρδιακού σφυγμού. Να ελέγξει την ευλυγισία και την δύναμη σας.

6.Είναι σημαντικό να γνωρίζει πώς να μετρήσει το πόσες θερμίδες καταναλώνετε την ημέρα , προκειμένου να είναι σε θέση να σας διαμορφώσει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής. Αν έχετε ήδη διαιτολόγο θα πρέπει οπωσδήποτε ο Personal trainer να έρθει σε επαφή μαζί του. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι απαραίτητη.

7.Θα πρέπει όλες τις μετρήσεις να τις καταγράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάθε φόρα να βλέπετε και εσείς την πρόοδό σας.

8.Θα πρέπει να σας δίνει ασκήσεις. Θα πρέπει να σας αναφέρει την χρησιμότητα της κάθε άσκησης και να σας συμβουλεύει για την σωστή εκτέλεσή της. Είναι σημαντικό να σας τονώνει την ψυχολογία κατά την διάρκεια των ασκήσεων και να μην παραμένει απλός παρατηρητής.

9.Εάν συμβεί να έχετε κάποιο μικρό τραυματισμό ενημερώστε τον Προσωπικό σας Γυμναστή και αυτός θα πρέπει να προσαρμόσει αναλόγως το πρόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να σχεδιάσει και νέο πρόγραμμα όπως στην περίπτωση μιας εγκυμοσύνης ή σε περίοδο ανάρρωσης μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

10.Είναι σημαντικό ο γυμναστής να εκτελεί ο ίδιος πρώτα τις ασκήσεις για εσάς.

11.Οι Προσωπικοί Γυμναστές θα πρέπει να είναι καταρτισμένοι πάνω σε θέματα που αφορούν ειδικές περιπτώσεις αθλουμένων. Όπως σε αυτούς που πάσχουν από αρθριτικά, καρδιοπάθειες, σε όσους είναι διαβητικοί. Η βοήθειά τους θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, που τόσο έχουν ανάγκη. Επίσης να έχουν γνώσεις σε θέματα όπως άσκηση κα εγκυμοσύνη, άσκηση και Τρίτη ηλικία.
Όπως βλέπουμε ο Προσωπικός Γυμναστής πρέπει να είναι πολύ καλά διαβασμένος για να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση. Και όχι μόνο διαβασμένος αλλά και διαρκώς ενημερωμένος με τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο προκειμένου να παρέχει άρτιες υπηρεσίες σε αυτούς που τον εμπιστεύονται.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τι γυμναζω κανοντας μια ταξη Aerobic στο γυμναστηριο?


Πέρα από τα κοινά οφέλη της αεροβικής άσκησης που προκύπτουν από την κατεξοχήν γυμναστική του καρδιακού μυ, η συνύπαρξη δυνατής μουσικής, ρυθμικά εκτελούμενων βημάτων και συνεχούς παρότρυνσης από τον επαγγελματία instructor, δημιουργεί μοναδικές συναισθηματικές "εκρήξεις" στους ασκούμενους και προσφέρει μια ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία: Χορός, διασκέδαση και ταυτόχρονη καύση θερμίδων



Όμως, αυτό που κάνει τους λάτρεις της αεροβικής γυμναστικής πραγματικά φανατικούς με το aerobic και το εν λόγω αντικείμενο τόσο ξεχωριστό στο χώρο του fitness, δεν είναι ούτε οι πρησμένοι δικέφαλοι, ούτε οι γραμμωμένοι κοιλιακοί που αποκτά κανείς από αυτό...

Είναι αυτό που ξεκάθαρα βλέπει κανείς εάν "τη στήσει" έξω από την αίθουσα όπου γίνεται ένα μάθημα aerobic: Ένα πραγματικό, λαμπερό, ζηλευτό, τεράστιο χαμόγελο στα πρόσωπα όλων.

Και είναι αυτό το χαμόγελο που τελικά λείπει από τον κόσμο σήμερα.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ποια γυμναστική ταιριάζει στο σωματότυπό σας


Όλοι οι σωματότυποι έχουν από τη φυσική τους κατασκευή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η σωστή άσκηση μπορεί άμεσα να αμβλύνει το όποιο πρόβλημα υπάρχει και να βελτιώσει τα ήδη καλοσχηματισμένα σημεία του κορμιού, ενώ ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.





Βρείτε το δικό σας τύπο και ακολουθείστε το σωστό πρόγραμμα για να δείτε αποτελέσματα:

1. Σώμα-«αχλάδι»
. Για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας, η αεροβική άσκηση είναι ό,τι καλύτερο για σας. Το ποδήλατο, το περπάτημα και το aqua training είναι τα ιδανικότερα.
. Η καλύτερη ώρα για να γυμνάζεστε είναι το πρωί και το βράδυ μεταξύ 8-9.
. Ξεκινήστε με δύο φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά και αργότερα συνεχίστε με τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά.
. Κάντε ήπιες ασκήσεις με βαράκια, μόνο για το πάνω μέρος του σώματος.
. Τέλος, κάντε διατατικές ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα για 10 λεπτά.
2. Λεπτοκαμωμένη
. Εφόσον είστε αδύνατη, δε χρειάζεστε πολλή και έντονη αεροβική γυμναστική. Αντίθετα, εκείνο που χρειάζεστε είναι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, καθώς θα βοηθήσουν να αποκτήσετε μυς και να «χτίσετε» σωστά το σώμα σας. Το αν τις κάνετε στο γυμναστήριο ή το σπίτι, δεν έχει σημασία. Σημαντικό είναι να τις εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
. Αν ανησυχείτε μήπως γίνετε υπερβολικά μυώδεις, μάθετε ότι δεν πρέπει να φοβάστε κάτι τέτοιο, αφού ο σωματότυπός σας δε θα το επιτρέψει.
. Για να ισορροπήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής, κάντε μία φορά την εβδομάδα ένα workout για ολόκληρο το σώμα (ποδήλατο, κολύμπι ή περπάτημα) και τρεις φορές την εβδομάδα μερικές διατατικές ασκήσεις.

3. Αγορίστικο κορμί
. Η μυϊκή σας δύναμη είναι αρκετή, οπότε δε χρειάζεστε να «χτίσετε» μυς.
. Η γυμναστική σας πρέπει να προσανατολίζεται στην αερόβια άσκηση, καθώς έτσι θα βοηθηθείτε να «καίτε» λίπος.
. Επίσης, στην περίπτωσή σας καλό κάνουν και τα προγράμματα γυμναστικής που χαρίζουν ευλυγισία. Το ποδήλατο, η κωπηλασία και το κολύμπι είναι μερικά αθλήματα χαμηλής έντασης που θα σας βοηθήσουν πολύ.
. Επιπλέον, επειδή στερείστε λίγο σε ευκινησία, θα πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας κι ένα δεκάλεπτο με ασκήσεις στρέτσινγκ.
. Τέλος, η γιόγκα θα βοηθήσει να αποκτήσετε περισσότερη συγκέντρωση.

4. Σώμα-«κλεψύδρα»
. Το μυοσκελετικό σας σύστημα είναι η αχίλλειος πτέρνα σας. Για να δυναμώσετε επομένως τους μυς και τα οστά σας, χρειάζεστε συστηματική μυϊκή ενδυνάμωση. Πρέπει, όμως, να ξεκινήσετε με αερόβια γυμναστική (περπάτημα, ποδήλατο, στεπ).
. Χρειάζεται να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα με αερόβια άσκηση επί 30 λεπτά.
. Μπορείτε επίσης να κάνετε προπόνηση με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, δύο με τρία σετ για κάθε ομάδα μυών.
. Το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για να γυμνάζεστε.

5 λόγοι για να ξεκινήσετε άσκηση τώρα!


Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και η απραξία οδηγούν στο 'σκούριασμα' των μυών, των αγγείων, των αρθρώσεων αλλά και του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο 'επιρρεπείς' σε χρόνιες ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση ή η παχυσαρκία.
Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό κάποιου που δεν γυμνάζεται όταν ακούει τη λέξη 'άσκηση' είναι κούραση, πόνος, ταλαιπωρία. Κι όμως ξεχνάμε το σημαντικότερο. Τα συμπτώματα αυτά είναι σημάδια έλλειψης της δραστηριότητας και όχι της παρουσίας της!
Οποιαδήποτε μορφή συστηματικής σωματικής δραστηριότητας από το γυμναστήριο ή κάποιο οργανωμένο άθλημα έως τις δουλειές του σπιτιού, το ανέβασμα των σκαλιών ή ο χορός, ως τρόπος ζωής προσφέρει:
Ήρεμο ύπνο: απομακρύνει το στρες και μαζί την ένταση που αυτό προκαλεί στους μύες, χαρίζοντάς σας τις βασικές προϋποθέσεις για έναν ποιοτικό ύπνο.
Καθαρή σκέψη: Οι βαθιές και γρήγορες αναπνοές που προκαλεί η μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι μια ένδειξη πως το αίμα περνά από την καρδιά και τους πνεύμονες για να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλους τους μυς και στον εγκέφαλο. Η οξυγόνωση του εγκεφάλου και οι πολλαπλές λειτουργίες του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, 'αερίζουν' το μυαλό και 'καθαρίζουν' τη σκέψη.
Ζωντάνια και ενέργεια: Η κούραση μετά από κάποια δραστηριότητα είναι σημάδι της απουσίας της. Όταν η κίνηση βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, η έντονη δραστηριότητα συνοδεύεται από ευεξία και ζωντάνια.
Άνεση στην καθημερινότητά σας: Πόσες φορές βοηθήσατε σε μια μετακόμιση, γυρίσατε από το σούπερ μάρκετ φορτωμένοι ή πήγατε απλά μια μεγάλη βόλτα για ψώνια και την επόμενη ημέρα είστε πιασμένοι; Διατηρώντας τους μύες σας δραστήριους καθημερινά, αποφεύγεται την ταλαιπωρία και τον πόνο που παίρνετε σαν απάντηση από το σώμα σας όταν το 'ζορίζετε' ξαφνικά.
Την επιβράβευση του γιατρού σας. Η συστηματική κίνηση και σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και αύξηση της 'καλής' χοληστερόλης, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της οστική πυκνότητας, μείωση των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου του αίματος.
Ξεκινήστε με μικρής έντασης και διάρκειας δραστηριότητες καθημερινά, δώστε έμφαση στις θετικές αλλαγές που παρατηρείτε στο σώμα σας όπως πιο σταθερός χτύπος της καρδιάς, ζωντάνια και άνεση. Κρατήστε ημερολόγιο και απολαύστε μια πιο δραστήρια ζωή.
Πηγές: www.nutrimed.gr

Εξάσκηση με Βάρη για Γυναίκες

Εδώ και μερικά χρόνια, η εξάσκηση με βάρη έχει καθιερωθεί ως στάνταρτ τμήμα του προγράμματος προπόνησης όλων των αθλητριών, ιδίως όσων κάνουν σπορ που απαιτούν δύναμη, αντοχή και καλή μυϊκή κατάσταση. Τα ευεργετήματα που απορρέουν από το δυνάμωμα των εσωτερικών οργάνων και τη βελτιωμένη μυϊκή κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντικά για κάθε γυναίκα. Πολλές μάλιστα από τις ασκήσεις που εκτελούνται από άντρες, μπορούν να γίνουν και από γυναίκες, χωρίς να προκληθεί ανεπιθύμητη αύξηση του μυϊκού όγκου. Δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται οι γυναίκες ότι η εξάσκηση με αυξανόμενα βάρη θα τις μετατρέψει σε αντιαισθητικές αμαζόνες, εκτός, βέβαια, και αν το επιδιώξουν.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανατομίας, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν καταστρώνεται ένα γυναικείο πρόγραμμα εξάσκησης με βάρη. Οι γυναίκες είναι, συνήθως, στενές στους ώμους και φαρδύτερες στους γλουτούς. Επίσης, λόγω της κακής συνήθειας να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια, εμφανίζουν πρόταση του στήθους και τράβηγμα των ώμων προς τα πίσω. Ακόμα, έχουν πιο εύκαμπτη μέση, ιδίως στις πλάγιες κινήσεις, αλλά και πιο αδύναμο το κάτω τμήμα της πλάτης σε σχέση με το ανδρικό φύλο.

Στα πρώτα στάδια της εξάσκησης -που θα γίνουν, βέβαια, με μικρά βάρη-, θα πρέπει να αποφεύγονται οι ασκήσεις κατά τις οποίες το βάρος φέρεται πάνω από κεφάλι, όταν βρίσκεστε σε όρθια στάση. Αρχικά, θα πρέπει να ασχοληθείτε με τις ασκήσεις που διορθώνουν το γενικό σχήμα του σώματος, πριν προχωρήσετε σε αυτές που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της δύναμης και τη μυϊκή βελτίωση. Οι περισσότερες από αυτές εκτελούνται όντας ξαπλωμένες.

Τα όργανα που απαιτούνται δεν είναι ακριβά. Χρειάζεστε μία μπάρα, δύο αλτήρες και μερικά βάρη. Τα τελευταία δεν xρειάζεται, τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες, να ξεπερνούν τα 30 κιλά. ¶λλωστε, θα χρησιμοποιούνται περιστασιακά. Οι ασκήσεις σας θα γίνονται κυρίως με δύο αλτήρες, βάρους τεσσάρων έως πέντε κιλών ο καθένας.

Ένα καλό σχέδιο εξάσκησης απαρτίζεται από τρία προγράμματα την εβδομάδα, διάρκειας 15-20 λεπτών το καθένα, που θα γίνονται βραδινές ώρες. Θα πρέπει να φοράτε ελαφριά και άνετα ρούχα, χωρίς όμως να κρυώνετε. Επίσης, αποφύγετε τους στηθόδεσμους. Για παράδειγμα, το χειμώνα μπορείτε να φοράτε μια φόρμα γυμναστικής, το καλοκαίρι σορτς και αθλητικό φανελάκι. Μετά την εξάσκηση καλό είναι να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Αποφύγετε τη γυμναστική τις ημέρες της περιόδου και αντικαταστήστε την με ασκήσεις αναπνοής. Οι τελευταίες εκτελούνται αφού ξαπλώσετε και με τα γόνατα λυγισμένα και στηριγμένα σε κάποια επιφάνεια.
Και κάτι ακόμα: σε όλες τις ασκήσεις αποφύγετε τις απότομες και γρήγορες κινήσεις. Κάντε τις ασκήσεις σας αργά και απαλά, με κανονικό ρυθμό και μη χρησιμοποιείτε πολύ μεγάλα βάρη.